Op de open dag van de Vrijmetselarij liep ik in Bussum het logegebouw binnen om eens rond te kijken. Bij het gesprek dat ik met een van de Vrijmetselaren had, ontdekte ik dat deze broederschap geen geheimzinnig mannenclubje is van invloedrijke heren, maar een vereniging waarin elk lid de kans krijgt om aan zijn ontwikkeling te werken.

 

Een persoonlijke zoektocht dus. Een zoektocht naar levensvragen. Waarom ben ik hier en waar ga ik naar toe? Het was voor mij voornamelijk het zoeken naar mijn plaats in het leven.

Zelfonderzoek is een belangrijk onderdeel van het zogenaamde Loge- of maçonnieke leven. De spreuk die in het gebouw boven de tempel staat is dan ook:“ Ken U Zelve “. Ik vind het ook prettig dat er niets moet. Je hoeft niets aan te nemen; er is een volstrekt vrije keuze. Vrijmetselaars worden dan ook niet voor niets ‘ Kinderen van de Verlichting’ genoemd. Door de week moet ik vaak van het ene college naar het andere rennen. Mijn wekelijkse avond in de loge is daarbinnen een eiland van rust. Een moment waarop ik mij terug kan trekken. Na zo’n avond ga ik dan ook meestal met nieuwe energie naar huis.

De bijeenkomsten hebben mij in contact gebracht met mensen en ideeën waar ik nooit gedacht had mee in contact te komen. Niet het feit dat ik het blind met hen eens ben. Maar het feit dat je gevraagd word om je eigen denkbeelden kritisch naast die van een ander te leggen is van grote waarde. Dit dwingt je om jezelf te ontwikkelen, en door te groeien. Niet alleen voor mijzelf, maar ook om mijn medemens beter tot dienst te kunnen zijn.

Martijn Rotteveel.

Arbeidstafel